אשטנגה יוגה

בתרגול אשטנגה יוגה קיים עיקרון כללי של מעבר בין אסאנה (תנוחה) לאסאנה תוך כדי סינכרון הנשימה עם התנועה. דבר שיוצר תנועה דינאמית וזורמת.  בעזרת טכניקת נשימת אוג'אי שימוש בהצרת קנה הנשימה ושליטה בפראנה (אנרגיית החיים) נוצר חום פנימי, מתעצם הקשב פנימה, הנשימה הופכת יעילה ומאוזנת, אנו יכולים לשהות זמן שווה בכל אחד מארבעת הצעדים של הנשימה (שאיפה-המצב המלא- נשיפה- מצב ריק). 

"זה השולט בנשימתו שולט גם בתודעתו" (האתא יוגה פרדיפיקה).

אשטנגה יוגה – היא  שיטה עתיקה לתרגול 'האתה יוגה' (תרגול יוגה פיזי), אבי השיטה -הוא סרי קרישנה פטאבהי ג'ויס תלמידו של היוגי טירומאלאר קרישנמצ'אריה. 

הפירוש המילולי של המילה אשטנגה יוגה היא שמונת האיברים,  כפי שמצוין בפרק השני של היוגה סוטרות של פטנגלי.

-שמונת הענפים/ האיברים/ השלבים של היוגה במסע לחקר הנשמה- 

הראשונים מבין השמונה הם היאמה והניאמה, חמשת היאמות נוגעות ביחס שלנו לסביבה, ויסות חיצוני. וחמשת הניאמות, נוגעות להתיחסות שלנו אל עצמנו, ויסות פנימי.

 YAMAS:  הלכות מוסר בין היחיד לפרט, המוסר האוניברסלי. 1.Ahimsa-אי פגיעה/אלימות, 2.Satya-דיבור אמת, 3.Asteya- לא לחמוד/ לגנוב, 4.Brahmacarya- טוהר בעשיה וריסון מיני, 5.Aparigraha- המנעות מהיקשרות- היצמדות יתר או רכושנות, אי- צבירה.

 NIAMAS: עבודה פנימית הנוגעת ליחס שלנו לעצמנו: 1.Sauca- היטהרות עצמית וניקיון פנימי, 2.Santosa- צניעות ושביעות רצון, שמחה בחלקך. 3.Tapas-חום פנימי ותשוקה ליצירת שינויים, 4.Savadhyaya- חקר ולימוד עצמי, 5.Isvarapranidhana- התמסרות למען מטרה נשגבת, עשיה ללא צפיה לתוצאות.

ASANA- התנוחות בתרגול יוגה, תרגול פיזי שנועד לאחד את הגוף והמחשבהתרגול תנוחות היוגה. האסנה או התנוחה יוצרת יציבות, בריאות וקלות איברים. תנוחה יציבה ונינוחה יוצרת איזון מנטלי ומביאה ליציבות של המיינד. על ידי תרגול האסנות המתרגל מפתח גמישות, זריזות, שיווי משקל, עמידות וחיוניות רבה.

PRANAYAM- תרגול נשימה, שליטה באנרגיית החייםשליטה בנשימה ושליטה בפראנה (באנרגית החיים). פראנאיאמה היא 'מדע הנשימה'. היא המוקד סביבו נע גלגל החיים.

PRATYAHARA- התכנסות, כינוס החושים פנימההתכנסות החושים מאובייקטים חיצוניים ושליטה בהם, התכנסות פנימית. כאשר אנו מתרגלים פראנאיאמה, פרטיהארה מתרחשת באופן מסויים. בעזרת ריכוז באובייקט מופשט כמו הנשימה אנו נסוגים מהמידע החיצוני שהחושים קולטים.

DHARNA- ריכוז ההכרה אל מושא אחד, התרכזות. החזקת הריכוז / הפוקוס בכיוון אחד. אנו מפעילים את התודעה לריכוז בדבר אחד מסוים באופן בלעדי בנקודה אחת וכך לא מאפשרים לתודעה להתפזר לכיוונים אחרים נוספים.

 DYHAN- ריכוז מושהה, התבוננות /מדיטציה. ב- Dharana התודעה זורמת בכיוון אחד בלבד כמו נהר שקט והיא ממוקדת באובייקט אחד. ב-Dhyana נכנסים למצב מדיטטיבי ללא מחשבות, רגשות ותגובות. לכן dhyana היא המשך התוצאה של dharana. 

SAMADHI- מצב תודעה מעבר לזמן ולמרחב, מצב תודעתי, מנטלי ופיזי של איחוד וחיבור. התמזגות. מצב של מודעות-על הנוצר על ידי מדיטציה עמוקה. בהמשך לכל השלבים הקודמים, כאשר נצליח להיות אחד עם המרחב הפנימי והחיצוני אנו נגיע למצב של סמדהי. במצב סמהדי הזהות אישית מתמוגגת ונעלמת, שום דבר לא מפריד אותנו מהתמזגות עם היקום. 

 "כאשר נעלמת המודעות לסובייקט ולאובייקט (נושא ומושא) ונשארת רק המשמעות, מגיעים למצב של סמדהי. סמדהי, אם כן, הוא התמזגות ההכרה במהותו של נושא המדיטציה. שום דבר אינו קיים פרט למודעות הטהורה הזאת" (דווננדה, 1998, עמ'  189).

באשטנגה יוגה קיימות שש סדרות מובנות המכילות רצפים קבועים של אסאנות (ויניאסות). אשטנגה – ויניאסה מתבצעות תוך כדי סנכרון מדויק של תנועה ונשימה. תוך שימוש בטכניקת נשימת אוג'אי (טכניקת נשימה עמוקה המאפשרת שליטה על אורך השהייה בכל אחד מארבעת שלבי הנשימה.) שימוש בבאנדות (שלושת מנעולי הנשימה האנרגטיים) ודרישטי (9 נקודות מבט ממוקדות- פוקוס). 

הסדרה הראשונה (Primary Series) נקראת יוגה צ'יקיטסה (Yoga Chikitsa).

הסדרה השניה נקראת נאדי שודהאנה (Nadi Shodhana) 

הסדרות המתקדמות 3-6 (Sthira Bhaga) נקראות Advanced A B C D  

כל סדרה באשטנגה יוגה מהווה בסיס לסדרה הבאה, לכן מומלץ להתמיד בתרגול הסדרה הראשונה למשך תקופה ארוכה לפני שמתקדמים לסדרות הבאות.

במהלך התרגול נוצר חום פנימי שמאפשר ניקוי רעלים, השקטת התודעה, ותשומת לב אל 'הגוף העדין' תוך תרגול קשוב, ערני, מדויק, בהנחיה אמינה, לאורך זמן ובהתמסרות. נוכל ל'הופיע' במלוא הנוכחות בתוך הגוף, בהווה. תרגול יוגה יאפשר אורך חיים מאוזן ובריא יותר.